Zsolnai Attila weboldala

 

 

Az élet nem egyszerű!

MENÜ

Chilipaprikák:

 

1.

Név:

Származás: kollégám Gera Attila Szeged

Erő: 5-10.000

Húsosság: vastag

Méret: 2-5cm hosszú, 1cm széles

 

Augusztus elején érő kicsit húsos elég erős paprika. Nem túl nagy és széles 30-50cm magas keveset termő bokor, de lehet h. csak a homok miatt nőtt ilyen kicsire. Húsos finom külseje van, savanyítani jó, de lehet jó kolbászba is.


          

2.

Név: Fóti paprika

Származás: apu kollégája

Erő: 1000-8000

Húsosság: vastag

Méret: 8-12cm

 

 

Nagyon húsos közepesen erős paprika. Magas 40-70cm és széles viszonylag jól termő bokor. Nem tűnik kényesnek. Savanyítani jó, de szárítani is.

 

 

3.

Név:

Származás: kollégám Gera Attila Szeged

Erő: 5-10.000

Húsosság: közepes

Méret: 5-8cm hosszú, 5-6mm széles

 

 

Kicsit húsos elég erős paprika. Nem túl nagy, de széles 30-50cm magas viszonylag jól termő bokor. Annyira nem kényes. Sárga külsejű furcsa. Savanyítani jó, de lehet jó kolbászba is ha nem számít a színe.

 

4.

Név: Poinsettia v. Japanese Hot Claw

Származás: kollégám Gera Attila Szeged

Erő: 1300-2500?

Húsosság: közepes

Méret: 3-5cm hosszú keskeny

 

Kevésbé húsos nem túl erős paprika. Magas keskeny bokrai vannak, amik kb. 40-50cm magasra nőnek. Nem túl kényes.  Nem tudom milyen ízű, savanyítani jó.

 

5.

Név: Lila Macskapöcs (marcali rettenetes)

Származás: Sanyi

Erő: 20-30.000

Húsosság: vékony

Méret: 2-5cm hosszú, 3-5mm széles

 

Nagyon erős paprika. Nem túl nagy 20-30cm magas de széles rengeteget termő bokor, igénytelen, mindenhol elél. Levesbe és kiszárítani ajánlom, az ereje miatt.

 

6.

Név:

Származás: nem tudom, talán kollégám Gera Attila Szeged

Erő: 20-30.000

Húsosság: vékony

Méret: 4-6cm hosszú, 3-4mm széles

 

Nagyon erős paprika. Nem túl nagy 20-30cm magas de széles rengeteget termő bokor, igénytelen, mindenhol elél. Levesbe és kiszárítani ajánlom, az ereje miatt.

 

7.

Név: Kung Pao v. Cabe Ceriting

Származás: kollégám Gera Attila Szeged

Erő: 500-1000

Húsosság: közepes

Méret: 7-15cm hosszú, 5-8mm széles

 

Nagyon enyhe paprika. Igen nagy és széles 50-70cm magas sokat termő bokor, igénytelennek tűnik. Azonnali fogyasztáshoz jó, vagy csajos savanyúságnak.

 

8.

Név: Narancssárga cseresznyepaprika

Származás: kollégám Gera Attila Szeged

Erő: 4-8.000

Húsosság: vastag

Méret: 1-2cm

 

 

Kicsit húsos kicsit erős paprika. Elég magas 40-50cm de nem széles viszonylag jól termő bokor. Annyira nem kényes. Savanyítani jó.

 

9.

Név: Tulipán vagy harangpaprika

Származás: kollégám Gera Attila Szeged

Erő: ?

Húsosság: vastag

Méret: 4-5cm

 

 

Nagyon húsos nem tudom mennyire erős paprika. Elég magas 50-70cm és elég széles viszonylag jól termő bokor. Nem tűnik kényesnek. Savanyítani jó. Wagi szerint bepirosodás után még egy hónapot kéne rajta hagyni, mert piros állapotába gyűjti az erőt. Ez megmagyarázná Gera elmondását, miszerint egyik nagyon, másik kicsit csíp ugyanarról a bokorról.

 

10.

Név: Habanero (Citrom, Piros)

Származás: Valleyrac (vatera)

Erő: 50.000-70.000 (ami nekünk termett idáig)

Húsosság: vastag

Méret: 3-5cm hosszú 3cm széles

 

 

Nagyon húsos elég erős paprika, és nagyon finom gyümölcsös ízt az az ételeknek. Magas 50-60cm és széles bokor. Elég kényes paprikafajta. Csak frissen jó, de le lehet fagyasztani, kiolvasztva mehet a kajába.

 

 

11.

Név: /még nincs/

Származás: Árpibácsi

Erő: ?

Húsosság: vastag

Méret: 8-15cm

 

 

Lehet ez a sima magyar fűszerpaprika, mert teljesen úgy néz ki.

 

 

Scoville-értékek

Paprikafajta

15 000 000 – 16 000 000

Tiszta kapszaicin[4]

9 100 000

Nordihidrokapszaicin

2 000 000 – 5 300 000

Szabvány „US Grade” könnygáz [5]

876 000 – 1 598  000

Dorset Naga [5][6]

855 000 – 1 041 427

Naga Jolokia [7][8][9][10]

350 000 – 577 000

Red Savina™ Habanero[11]

100 000 – 350 000

Habanero Chile [12]

100 000 – 350 000

Scotch Bonnet [12]

100 000 – 200 000

Jamaicai csípős paprika [5]

50 000 – 100 000

Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika

30 000 – 50 000

Cayenne-bors , Ají bors [12]

10 000 – 23 000

Serrano paprika

7000 – 8000

Tabasco szósz (Habanero)[13]

5000 – 10 000

Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika)

2500 – 8000

Jalapeño paprika

2500 – 5000

Tabasco (sima) [13]

1500 – 2500

Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika

1000 – 1500

Poblano paprika

600 – 800

Tabasco szósz (zöld paprika) [13]

500 – 1000

Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika

100 – 500

Pimiento,[5] Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors)

0 – 400

Bell [14]

0

Nincs csípősség, Zöldpaprika [5]

 

 

Asztali nézet