Zsolnai Attila weboldala
Az élet nem egyszerű!
Név:
Származás: kollégám Gera Attila Szeged
Erő: 5-10.000
Húsosság: vastag
Méret: 2-5cm hosszú, 1cm széles
Augusztus elején érő kicsit húsos elég erős paprika. Nem túl nagy és széles 30-50cm magas keveset termő bokor, de lehet h. csak a homok miatt nőtt ilyen kicsire. Húsos finom külseje van, savanyítani jó, de lehet jó kolbászba is.
Név: Fóti paprika
Származás: apu kollégája
Erő: 1000-8000
Húsosság: vastag
Méret: 8-12cm
Nagyon húsos közepesen erős paprika. Magas 40-70cm és széles viszonylag jól termő bokor. Nem tűnik kényesnek. Savanyítani jó, de szárítani is.
Név:
Származás: kollégám Gera Attila Szeged
Erő: 5-10.000
Húsosság: közepes
Méret: 5-8cm hosszú, 5-6mm széles
Kicsit húsos elég erős paprika. Nem túl nagy, de széles 30-50cm magas viszonylag jól termő bokor. Annyira nem kényes. Sárga külsejű furcsa. Savanyítani jó, de lehet jó kolbászba is ha nem számít a színe.
Név: Poinsettia v. Japanese Hot Claw
Származás: kollégám Gera Attila Szeged
Erő: 1300-2500?
Húsosság: közepes
Méret: 3-5cm hosszú keskeny
Kevésbé húsos nem túl erős paprika. Magas keskeny bokrai vannak, amik kb. 40-50cm magasra nőnek. Nem túl kényes. Nem tudom milyen ízű, savanyítani jó.
Név: Lila Macskapöcs (marcali rettenetes)
Származás: Sanyi
Erő: 20-30.000
Húsosság: vékony
Méret: 2-5cm hosszú, 3-5mm széles
Nagyon erős paprika. Nem túl nagy 20-30cm magas de széles rengeteget termő bokor, igénytelen, mindenhol elél. Levesbe és kiszárítani ajánlom, az ereje miatt.
Név:
Származás: nem tudom, talán kollégám Gera Attila Szeged
Erő: 20-30.000
Húsosság: vékony
Méret: 4-6cm hosszú, 3-4mm széles
Nagyon erős paprika. Nem túl nagy 20-30cm magas de széles rengeteget termő bokor, igénytelen, mindenhol elél. Levesbe és kiszárítani ajánlom, az ereje miatt.
Név: Kung Pao v. Cabe Ceriting
Származás: kollégám Gera Attila Szeged
Erő: 500-1000
Húsosság: közepes
Méret: 7-15cm hosszú, 5-8mm széles
Nagyon enyhe paprika. Igen nagy és széles 50-70cm magas sokat termő bokor, igénytelennek tűnik. Azonnali fogyasztáshoz jó, vagy csajos savanyúságnak.
Név: Narancssárga cseresznyepaprika
Származás: kollégám Gera Attila Szeged
Erő: 4-8.000
Húsosság: vastag
Méret: 1-2cm
Kicsit húsos kicsit erős paprika. Elég magas 40-50cm de nem széles viszonylag jól termő bokor. Annyira nem kényes. Savanyítani jó.
Név: Tulipán vagy harangpaprika
Származás: kollégám Gera Attila Szeged
Erő: ?
Húsosság: vastag
Méret: 4-5cm
Nagyon húsos nem tudom mennyire erős paprika. Elég magas 50-70cm és elég széles viszonylag jól termő bokor. Nem tűnik kényesnek. Savanyítani jó. Wagi szerint bepirosodás után még egy hónapot kéne rajta hagyni, mert piros állapotába gyűjti az erőt. Ez megmagyarázná Gera elmondását, miszerint egyik nagyon, másik kicsit csíp ugyanarról a bokorról.
Név: Habanero (Citrom, Piros)
Származás: Valleyrac (vatera)
Erő: 50.000-70.000 (ami nekünk termett idáig)
Húsosság: vastag
Méret: 3-5cm hosszú 3cm széles
Nagyon húsos elég erős paprika, és nagyon finom gyümölcsös ízt az az ételeknek. Magas 50-60cm és széles bokor. Elég kényes paprikafajta. Csak frissen jó, de le lehet fagyasztani, kiolvasztva mehet a kajába.
Név: /még nincs/
Származás: Árpibácsi
Erő: ?
Húsosság: vastag
Méret: 8-15cm
Lehet ez a sima magyar fűszerpaprika, mert teljesen úgy néz ki.
Scoville-értékek |
Paprikafajta |
15 000 000 – 16 000 000 |
Tiszta kapszaicin[4] |
9 100 000 |
|
2 000 000 – 5 300 000 |
|
876 000 – 1 598 000 |
|
855 000 – 1 041 427 |
|
350 000 – 577 000 |
Red Savina™ Habanero[11] |
100 000 – 350 000 |
|
100 000 – 350 000 |
|
100 000 – 200 000 |
Jamaicai csípős paprika [5] |
50 000 – 100 000 |
|
30 000 – 50 000 |
|
10 000 – 23 000 |
|
7000 – 8000 |
|
5000 – 10 000 |
Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika) |
2500 – 8000 |
Jalapeño paprika |
2500 – 5000 |
|
1500 – 2500 |
|
1000 – 1500 |
Poblano paprika |
600 – 800 |
|
500 – 1000 |
|
100 – 500 |
Pimiento,[5] Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors) |
0 – 400 |
|
0 |
Nincs csípősség, Zöldpaprika [5] |